Platform creëren om vraag en aanbod met elkaar te verbinden

Maas en Waler gaat 2022 kilo afvallen

Gezocht... 350 tot 500 proefpersonen voor een gezonder-leven-experiment!

DRUTEN/BOVEN-LEEUWEN - De stichting Maas en Waal in Beweging, een club mensen rond huisarts Jan van Herpen die een gezonder leven promoot, zoekt dit jaar nog 350 tot 500 proefpersonen voor een gezonder-leven-experiment. De kandidaten moeten samen in 2022, het jaar dat het eerste vijfjarenplan van de stichting afloopt, 2.022 kg zijn afgevallen.

Mensen in het Land van Maas en Waal zijn nu gemiddeld dikker dan in de rest van het land. De streek moet straks juist de gezóndste van Nederland zijn, staat in het toekomstplan van de stichting. Ze wil het dagelijks bewegen en gezond eten en drinken stimuleren. Daartoe werkt ze samen met artsen, ziekenhuizen, scholen, gemeenten en bedrijven. Ook wil de stichting samenwerken met de vergelijkbare initiatieven Gezond aan de Waal in Beuningen en Wijchen Gezond.

Toename
In West Maas en Waal is er volgens de GGD Gelderland-Zuid 6 procent meer (ernstig) overgewicht onder volwassenen dan gemiddeld in Nederland. In Druten ligt het zelfs op 8 procent. De trend is dat het overgewicht alleen maar verder toeneemt, en daarmee de ziekten die met overgewicht samenhangen. Maas en Waal in Beweging wil die trend ombuigen.

De stichting kijkt ver vooruit. Ze heeft zichzelf ten doel gesteld om in 2026 de stijging van het aantal te dikke mensen in Druten en West Maas en Waal tot stilstand te hebben gebracht en liefst te hebben doen afnemen. Het gaat dan om mensen met een Body Mass Index (BMI) hoger dan 25. De BMI geeft aan of je gewicht past bij je lengte. Een BMI van onder 18,5 betekent dat je te mager bent, een BMI van boven de 25 betekent dat je overgewicht hebt.

Woordvoerder Huub Bosch van de stichting heeft het liever niet over ‘te dikke mensen’. ,,Van sporten kun je ook spieren krijgen en zwaarder worden, maar je bent dan wel gezond bezig. Het gaat ons om bewustwording.”

Spijkers met koppen
Tot nu toe heeft de stichting genetwerkt en een symposium gehouden. Nu moet ze spijkers met koppen slaan. Concrete ideeën zijn onder meer kookworkshops en fietsplannen in bedrijven. Ieder jaar moeten er tien van dit soort initiatieven komen. De stichting neemt al deel aan de diabetes challenge, waarbij mensen drie keer per week een uur wandelen. In 2019 wil ze in ieder dorp in Druten en West Maas en Waal een wandelcafé zien te krijgen.

Maas en Waal in Beweging zet zelf geen activiteiten op, maar ondersteunt organisaties die gezonder eten en meer bewegen bevorderen. Ze doet dit onder meer door publiciteit te genereren en via een app die inmiddels in de maak is.

De stichting werkt samen met Druten en West Maas en Waal, huisartsen uit die gemeenten, en Actief Maas en Waal dat bewegen stimuleert van 18-minners. Er staan bijeenkomsten bij de Lions Club Maas en Waal en bij ondernemersverenigingen gepland. Met de Gelderse Sportfederatie is een programma voor ‘gezond leven’ ontwikkeld ten behoeve van verenigingen.

Olievlek
De stichting wil zoveel mogelijk mensen en instanties meekrijgen om te gaan bewegen en gezonder te eten. Ze moeten dit ook uitdragen, zodat er een olievlekeffect ontstaat. De GGD, de Radboud Universiteit en Hogeschool Arnhem Nijmegen leveren kennis en meten de resultaten. Onder ‘gezonde voeding’ verstaat de stichting het eten dat het Voedingscentrum adviseert.

De stichting heeft de komende drie jaar in totaal 580.000 euro nodig. Dat geld wil ze halen bij bedrijven, ziektekostenverzekeraars, gemeenten en fondsen. Het is onder meer nodig voor publiciteit, het maken van de app en dorpsactiviteiten en trainingen, begeleid door professionals.

Bron; Peter Deurloo 14-11-18, De Gelderlander

 

Maas en Waal in Beweging

• Foto: De Gelderlander